Berlijnse Muur

Berlijnse Muur

duitsland vlag

De Berlijnse muur is een fenomeen die slechts tientallen jaren geleden is gebouwd maar 30 jaar na opbouw, in 1991 weer is afgebroken. Inmiddels staan er in Berlijn nog enkele delen, bekend is vooral de East Side gallery aan de Spree waar tattoo artists mooie kunstwerken op de muur hebben aangebracht.


Lees meer
Berlijnse Muur east side gallery

Bezoek de historische Berlijnse Muur

De Berlijnse muur staat in Duitsland. Veel mensen kennen de Berlijnse Muur uit geschiedenis, of uit verhalen en er zijn natuurlijk ook veel films over gemaakt.De Berlijnse Muur was volop in de media toen de muur viel, daarom staat dit nog veel mensen bij. In Berlijn zijn er nu nog veel resten te vinden van de muur. Deze kun je bezichtigen in tentoonstellingen of op straat. Zo kom je meer te weten over de Berlijnse Muur.De Berlijnse muur is tot op de dag van vandaag het meeste bekende symbool van de Oorlog en de deling van Berlijn.

Geschiedenis van de muur

Voor dat de Berlijnse Muur ontstond, waren er al spanningen dat de ‘Koude Oorlog’ er aan kwam. In de zomer van 1945 werd er in Berlijn, bomen gemarkeerd met een kleur om zo de grens aan te geven. Er werd in 1945 een Duits Democratische Republiek opgericht, ook wel DDR genoemd. Zo werd Oost en West Berlijn van elkaar gescheiden met een muur. De muur werd gebouwd op 13 Augustus 1961. De muur werd 2 meter hoog.

De verschillen tussen Oost en West Duitsland waren zeer groot. In het Westerse deel was er veel welvaart, en werd ook wel de’Westerse stad’ genoemd. De inwoners in het Westen hadden ook veel vrijheid. Daarintegen was het Oosterse deel totaal anders. De inwoners hadden geen vrijheid en werden constant gecontroleerd door de Stasi, ook wel genoemd: Staats Sicherheidsdienst – geheime dienst.

De reden waarom er een muur tussen Oosten West Berlijn kwam, is omdat de inwoners van het Westerse deel, goedkoop inkopen kwamen doen in het Oosterse deel. Zo kwam er een tekort aan goederen wat de economie in de war bracht. Uiteindelijk zag de Duits Democratische Republiek een oplossing om de twee delen te schrijden. De muur werd goed bewaakt, er waren honderden uitkijkposten die op de dag en in de nacht bewaakt werden door grenswachters. Inwoners die wouden vluchten en dit werd gezien, die werden meteen doodgeschoten.

De grens van de Berlijnse Muur

Toen de scheiding begon ontstonden de wijken Kreuzberg, Wedding, Charlottenburg en Tiergarten in het Westerlijke deel van Berlijn. En de wijken Treptow, Prenzlauer Berg en Friedrichshain in het Oosterlijke deel van Berlijn. In de muur zaten er ook poorten, die toegankelijk waren naar de andere kant van de muur. Als je als West Berlijner over de grens wou passeren, had je een visum nodig. Maar als Oost Berlijner was het een stuk lastiger om de grens te passeren. Je had hierbij een toestemming nodig van het Westerse deel, of een speciale uitnodiging. Helaas kreeg bijna niemand er toestemming voor.

Toen de Berlijnse Muur net gebouwd was, was de muur verre van perfect. Zeker in de eerste jaren zaten er nog veel gaten en zwakke plekken in de muur. De inwoners van Oost Berlijn zagen dit ook. De inwoners vonden een manier om te vluchten naar het Westerse gedeelte, door de ramen van de huizen die op de grens stonden, maar natuurlijk wel met de toestemming van de eigenaren.

De inwoners verzonnen allerlei mogenlijkheden om te ontsnappen. De inwoners gingen er bijvoorbeeld tunnels onder de muur graven. Ook reed er een Oost Berlijner dwars door de muur heen met een machine. Helaas hebben veel mensen het niet overleefd toen ze wouden ontsnappen. Veel inwoners konden de muur slecht verdragen en konden niet tegen het gevoel om opgesloten te zitten. Veel mensen kregen daardoor het Mauersyndroom, die ook wel Muurziekte werd genoemd.

Val van de muur

Zo werd er een persconferentie gehouden die bijzonder was. Er werd bekent gemaakt dat de grenzen weer open zouden gaan. De inwoners van Berlijn hoorde dit nieuws via de radio of TV. Ze juichden van blijdschap en haasten zich snel naar de grensovergangen. Bij de grensovergang Bornholmer Straße was er wel veel onrust. Het leger en de geheime dienst waren ook aanwezig en wisten niet goed wat ze moesten doen, onder invloed van de mensenmassa’s. Later in de avond konden ze de mensen niet meer tegenhouden en gingen de Oostere Berlijners, met veel vreugde naar de Westerse kant. Na deze opening werden ook andere grenspoorten geopend. Zo was de Berlijnse Muur gevallen.

De Berlijnse muur bezoeken

Je kunt de Berlijnse Muur nog steeds bezichtigen. Je kunt bijvoorbeeld naar de East Side Gallery, hier staan nog redelijk veel stukken overeind. De East Side Gallery bevindt zich tussen Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke. Dit is ook het bekendste stuk muur van de Duits Democratische Republiek.

Zo is er over de gehele muur, die wel 1,3 kilometer lang is graffiti kunstwerken aangebracht. Verschillende kunstenaars uit allerlei landen, hebben hier hun kunstwerk geplaatst. Het zijn indrukwekkende schilderingen waar ook een diepe betekenis achter zit. Er zijn veel delen van de muur beschadigt door toeristen, daardoor moest East Side Gallery in 2008 weer gerenoveerd worden.