Brandenburger Tor

ADRES
Pariser Platz
10117
Berlin
Bezichtig de belangrijkste stadspoort van Berlijn. Brandenburger Tor is het symbool van de Duitse eenwording!
weekendje weg

Bezoek de stadspoort van Berlijn

Brandenburger Tor is de enige historische stadspoort in Berlijn en tevens ook de belangrijkste bezienswaardigheid in de Berlijnse stad. De stadspoort kwam later naast de Berlijnse Muur te staan. In 1961 is de bouw van start gegaan. Het een speciale stadspoort en werd gezien als het symbool van de Duitse eenwording. Brandenburger Tor kun je vinden tussen Tiergarten en Unter den Linden.

Geschiedenis van de Brandenburger Tor

De oude stadspoort Brandenburger Tor stond aan de Westerse kant van het oude stadscentrum en als je naar binnen wilde, werd er verwacht dat je tol betaalde. In de Tweede Wereldoorlog is de Brandenburger Tor flink verwoest. Maar in het jaar 1956 werd de oude stadspoort weer opgebouwd. Dit was zeer bijzonder omdat de inwoners van West en Oost Duitsland hier aan mee hebben gewerkt.

De oude stadspoort is op 14 december 1957 gerenoveerd. Toen de Berlijnse muur werd gebouwd is Brandenburger Tor een tijdje ingesloten geweest. Alleen enkele soldaten hadden toegang tot de stadspoort, zodat ze konden zien dat niemand de grens overstak naar West Berlijn. Tijdens de val van de Berlijnse Muur werd Brandenburger Tor weer geopend en de inwoners juichte van blijheid.

 

branden burger beelden brandenbruger tor avond pariser platz

Uiterlijk van de Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is 26 meter hoog en 66 meter breed. Op een deel van het gebouw staat een strijdwagen met 2 wielen. Ook staan er vier paarden op het gebouw, dit wordt ook wel genoemd: Quadriga. In de wagen zit de Griekse godin van de overwinning. Het is een koperen beeld en is ontworpen door Johann Gottfried Schadow. Het oorspronkelijke beeld Quadriga is tijdens de Tweede Wereldoorlog vergaan. Het beeld wat je nu kan vinden op de Brandenburger Tor is een namaak van Quadriga.

De Brandenburger Tor bezoeken

De Brandenburger Tor is een van de meest toeristische plek in de Berlijnse stad. Het beste is om de stadspoort s’ochtends te bezoeken, want overdag is het er erg druk en veel mensen die je iets willen verkopen tegen een geldbedrag. Je kan de Brandenburger Tor bezichtigen op de Pariser Platz.