Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie

duitsland vlag

Checkpoint Charlie was tijdens de tweede wereldoorlog een belangrijke grensovergangspost. Door de belangrijke plek in de historie van de tweede wereldoorlog is er een replica gemaakt van het huisje aan de grens, deze is nu te bezoeken voor toeristen.


Bekijk reizen
Checkpoint Charlie

Bezoek de voormalige grensovergangspost

Checkpoint Charlie was tijdens de tweede wereldoorlog een belangrijke grensovergangspost. De grensovergangspost stond precies op de grens van de Russische en Amerikaanse sector. Als buitenlander kon je alleen via Checkpoint Charlie naar Oost Berlijn toe komen. Als Nederlanders met de auto kwamen kwam je altijd eerst West Berlijn binnen en moest de grensovergang passeren, om zo naar Oost Berlijn binnen te komen. Zo is Checkpoint Charlie een van de grootste toeristische trekpleisters van Duitsland.

Controlepost van Checkpoint Charlie

De controlepost werd gebruikt als grensovergang bij de Berlijnse Muur. Elke buitenlander die naar Berlijn wilden komen, moest via deze grenzenpost passeren. De grensovergangspost bood de snelste manier aan om naar het Oost-Duitse centrum te gaan en werd daardoor bekend. Checkpoint Charlie werd gebruikt door de Amerikanen en was een van de bekendste controleposten. Ook had je nog twee andere controleposten de Checkpoint Bravo en de Checkpoint Alpha, deze waren wel minder bekend onder de mensen.

Sluiting van Checkpoint Charlie

In 1989 werd Checkpoint Charlie beëindigt. Dit gebeurde na de Duitse hereniging. Alles was in de Friedrichstraße waar de grensovergangspost bevond was verwoest. De geschiedenis moest zo snel mogelijk worden uitgewist, want de Duitsers wouden er niet aan worden herinnert. Een lange tijd is het kaal gebleven op de plek waar de grensovergangspost zich bevond. Het enige wat je nog kan vinden in de Friedrichstraße, is een oversteekplaats.

Waar kun je Checkpoint Charlie vinden en bezoekersinformatie

Wat toeristen echt trekt om Charlie Checkpoint te bezichtigen is, dat er in 2000 een replica is gemaakt van het controlehuisje. Dit is neergezet op de grensovergang. Het is een duidelijke kopie van de grens uit de jaren 60. In het Mauer museum kun je meer informatie vinden over Checkpoint Charlie. Ook kun je in het Alliierten museum, de originele grensenovergangspost bekijken. Dit museum ligt aan de rand van Berlijn, overigens kun je hier meer informatie vinden over het Westelijke deel in Duitsland tussen 1945 en 1994.