Rijksdaggebouw

Rijksdaggebouw

duitsland vlag

Het Rijksdaggebouw is het Duitse parlementsgebouw en bevindt zich midden in het stadscentrum van de Duitse hoofdstad, vlak achter de Brandenburger Tor.


Lees meer
rijksdaggebouw

Het Rijksdaggebouw is het huis van het Duitse Parlement

Het Rijksdaggebouw is de plek waar in 1990 de Duitse Bondsdag zetelt. Het is een belangrijk gebouw voor het parlement in Duitsland. Sinds 1994 worden elke 5 jaar in het Rijksdaggebouw ook de verkiezingen gehouden. Naast dat het een belangrijk gebouw is voor Duitsland is het ook een mooi gebouw om te bezoeken.

Geschiedenis van het Rijkssdaggebouw

het Rijksdaggebouw is ontworpen door de architect Paul Wallot uit Frankfurt. Dit gebeurde in 1884. In 1933 brak er een brand uit, dit heeft het gebouwd flink beschadigt. Het is vrijwel zeker dat de brand is aangestoken door iemand. Ze weten niet zeker wie de dader is. Er word wel veel gesproken over Marinus van der Lubbe, maar niet iedereen was het hier mee eens. Het feit is wel dat de brand werd aangestoken, door aanzet van Hitler om de noodtoestand uit te roepen. Als het aan Hitler lag, had het Rijksdaggebouw niet meer bestaan. Hij vond het gebouw erg lelijk.

In 1971 besloten ze het gebouw niet meer te gebruiken voor politieke doeleinden. De reden hiervan was omdat Berlijn in 2 delen was gesplitst. En werd het een Duits Historisch Instituut.

Wat voor functie heeft dit gebouw vandaag de dag?

Berlijn werd in 1990 weer een stad. Dit was een begin om te denken dat het Rijksdaggebouw weer een parlement kon worden. In 1999 kwam het Duitse parlement weer terug. Het was een geweldig moment. Alle politici uit West en Oost Berlijn in een gebouw. Nu zetelt de Bundestag weer in het Rijksdaggebouw.

Rijksdaggebouw bezoeken

Je kunt de Rijksdaggebouw bezoeken. Je kunt de kamer zelfs bezoeken, alleen moet je je hiervoor wel aanmelden. De zaal is 1.200 m2 groot en de Bondsadelaar die aan de muur hangt is prachtig en maakt zeker indruk. De Bondsadelaar weegt 2,5 ton en staat als symbool voor de Duitse staat