Treptower Park

Treptower Park

duitsland vlag

Het Treptower Park bestaat uit een gedenkplaats voor soldaten uit de tweede wereld oorlog. Het monument is zeer indrukwekkend en heeft een interessante geschiedenis!


Lees meer
Treptower Park

De Treptower Park is een van de grootste parken van Berlijn. In het park bevindt zich een Russische herdenkingsplaats. De gedenkplaats bestaat uit een complex, om soldaten uit het Rode Leger die in de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven te herdenken. In de Treptower Park liggen ongeveer 7.000 Russische soldaten begraven. Treptower Park bevond zich toen in Oost-Berlijn, dat na de Tweede Wereldoorlog in Russische handen kwam. Het gebouw zelf is niet zo spectaculair maar de geschiedenis en het verhaal er achter is indrukwekkend.

Ontstaan van de Gedenkplaats

Na de Tweede Wereldoorlog werd er direct door het Rode Leger drie gedenkplaatsen aangelegd. Dit word bedoelt als begraafplaats voor de overleden soldaten. Treptower Park was de belangrijkste van de 3 gedenkplaatsen. Het monument is gebouwd na het houden van een speciale wedstrijd. Treptower Park is ontworpen en gebouwd door architect Jacow S. Belopolsky. De andere gedenkplaatsen bevinden zich in Tiergarten en Schönholzer Heide.

Na de eenwording van Duitsland werd er gesproken over de verwijdering van het grote monument. Dit is niet mogelijk. In de zomer van 1990 is er een contract getekend waarin Rusland de regel heeft, dat de Russische oorlogsmonumenten voor altijd bewaard en onderhouden moeten worden.

Hoe ziet het park eruit?

Het eerste wat je ziet als je het park binnenloopt is een grote granieten poort. Daarna bevind zich een mooi bebost pad met een 3 meter hoog vrouwenbeeld. Het beeld heeft ook een betekenis namelijk: “Mutter Heimat”. Dit betekend, een moeder die om haar gevallen zoon treurt. Tussen de Russische vlaggen en het hoofdmonument bevind zich een denkbeeldig grafveld. De echte graven liggen, aan de zijkanten van de grafheuvel. Alles in het park is symbolisch. Eerst was de steenmassa grotendeels, afkomstig van de ruines van Hitlers Reichskanzlei. Maar ook de witmarmeren gedenkplaten, hebben een symbolische betekenis.

Treptower Park bezoeken

Je kunt Treptower Park bezoeken. Het is niet erg populair onder de toeristen, hoewel de Russische toeristen er wel graag komen. Treptower Park kun je vinden in “Am Treptowerpark” in de wijk Treptow. Het is zeker de moeite waard om Treptower Park te bezoeken.