Big Ben

Big Ben

engeland vlag

De Big Ben in Londen staat wereldwijd bekend. Wist je dat de klok van het gebouw de Big Ben heet? En het complete gebouw “Houses of Parliament”?


Lees meer
Big Ben Londen

Bezoek de Big Ben in hartje Londen!

De Big ben is het bekendste symbool van Londen. De Big ben is de grootste klokkentoren van Westminster Palace. Veel mensen denken dat de Big Ben een toren is, maar het is een klok. De klok hangt in het Elizabeth toren en de toren heet zelf Saint Stephan’s tower. De Big Ben is een fantastisch mooi gebouw en is gebouwd in het Engelse oude stijl.

Geschiedenis van de Big Ben

De klok is een van de zwaarste ter wereld. De Big Ben is vernoemd naar de politicus Benjamin Hall die erg betrokken was bij de bouw van de klokkentoren. In 1858 werd de klok in de Elizabeth toren geplaatst. De klok weegt maar liefst 13,5 ton en is ontworpen door Augustus Pugin. De klok die de tijd aangeeft tikte voor het eerst op 13 mei 1859, pas na 97 jaar moest de klok worden stilgezet voor onderhoud. De slagklokken luidde als eerst op 11 juli 1859. De Big Ben luidt alleen om het uur, maar de vier kleinere klokken luiden om het kwartier.

In 1976 ontstond er een erge ramp, op 5 augustus begon de klok uit elkaar te vallen. Dit gebeurde vanwege het metaal dat al een tijdje oud was. Doordat de klok uit elkaar viel, begonnen sommige delen van het aandrijf gedeelte sneller te draaien. Waardoor de klok zichzelf kapot draaide. De klok kon op tijd gered worden en werd 9 maanden lang opnieuw gerestaureerd. Op 9 mei 1977 werd de klok weer geactiveerd.

De Big Ben bezoeken?

Er worden verschillende Big Ben tours georganiseerd, houd er wel rekening mee dat enkele tours alleen voor te bezoeken zijn voor mensen uit het Verenigd Koninkrijk. Wij raden je aan om de tickets en mogelijkheden vooraf te bekijken en te reserveren op de website van het Engelse Parliament, zie: website.

Mocht je geen zin of tijd hebben om de Big ben van binnen te bekijken, dan kun je uiteraard wel genieten van het prachtige gebouw en genieten van de omgeving rondom de Big Ben. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om in de klokkentoren van Elizabeth Tower te komen, houd er wel rekening mee dat er geen lift is en dat je 340 treden moet beklimmen. De toren is 61 meter hoog.