Colosseum

Colosseum

italie vlag

Het Colosseum is misschien wel het bekendste gebouw van Italië, dit eeuwenoude gebouw kent een rijke geschiedenis en is zeker met gids erg interessant om te bezoeken.


Bekijk reizen
colosseum

Het fantastische amfitheater in Rome

Het Colosseum was het grootste theater van het Romeinse Rijk. Het theater heeft oplopende rijen met zitplaatsen. Het Colosseum heeft een ovale vorm. Vroeger werden er voorstellingen gegeven door Keizers. Er konden wel 50.000 bezoekers in het Colosseum. Het Colosseum is een indrukwekkend gebouw en zeer geliefd onder de toeristen.

Geschiedenis van het Colosseum

Het Colosseum is een eeuwen oud gebouw. Keizer Vespasianus kreeg in het jaar 70 na Christus, de opdracht om het reusachtige Colosseum te bouwen. Al binnen een korte tijd was er een enorme arena gebouwd. Voordat het Colosseum er stond, bevond zich een groot meer op de plek. Het meer hoorde bij Nero’s Gouden Huis. Toen de Keizer nog aan de macht was, vonden er in de arena voornamelijk gevechten tussen dieren en mensen. Tijdens het openingsfeest wat 100 dagen duurde, werden er honderden mensen en dieren in de arena de dood ingejaagd.

De oudste zoon van de Keizer hield van een indrukwekkend schouwspel. Volgens Romeinse bronnen vonden er zelfs watergevechten plaats in de arena. Het hele Colosseum was onder water gezet, om zeeslagen uit de geschiedenis na te kunnen spelen. Een Romeinse dichter had in een van zijn gedichten geschreven, dat het Colosseum in een korte tijd kon veranderen ‘van droog land naar woeste zee’. We weten echter niet precies wat er waar is. Er zijn helaas geen duidelijke bewijzen aangetroffen van dit hele gebeuren.

De zoon van de Keizer overleed en zijn jongere broer Domitianus kreeg de macht over het volk. Domitianus besloot om het Colosseum uit de breiden. Hij creëerde onderaardse ruimtes met kamertjes, gangen en tunnels. Dit gangenstelsel is op de dag van vandaag nog steeds te zien. Toen dit gangenstelsel er eenmaal was, kon er geen water meer gepompt worden in het Colosseum.

De grond van de arena was van hout. Er was een dikke laag zand aangebracht. Dit was bedoeld om het bloed van de dieren en de gladiatoren die gewond raakte, goed op te nemen zodat het niet over de grond stroomde. Onder het Colosseum bevonden zich kooien, kleedruimten en stallen. Dit was bedoeld voor wilde dieren. Ook werden de gevangenen in donkere cellen vastgehouden. Veel mensen werden soms letterlijk voor de leeuwen gegooid, andere mensen beweerde dat het er niet zo bloederig aan toe ging.

Het Colosseum bezoeken

Entreeprijzen
een ticket voor het Colosseum bedraagt 12 euro. Verschillende websites bieden de mogelijkheid, om je ticket vooraf online te bestellen. Het voordeel is dat je niet in de rij hoeft te staan tijdens je bezoek aan het Colosseum.

Openingstijden
Het Colosseum is iedere dag geopend van 08:30. De sluitingstijden variëren gedurende het jaar.