Vaticaanstad

Vaticaanstad

italie vlag

Vaticaanstad is officieel geregistreerd als staat en is vooral bekend door de Katholieke kerk, de Sint Pietersbasiliek waar de Paus altijd onder toezicht van velen zijn jaarlijkse speech geeft.


Bekijk reizen
Vaticaanstad

De kleinste staat ter wereld, bekend door de Paus

Vaticaanstad is de kleinste staat ter wereld en bevindt zich in Italië. Het is een kerkelijke staat. In de Vaticaanstad bevindt zich de Rooms-Katholieke kerk. Het staatshoofd van Vaticaanstad is de paus. Er zijn in de stad veel historische kerken en gebouwen, die je als toerist kunt bezichtigen.

De geschiedenis van Vaticaanstad

De paus bezat vroeger als kerkelijke staat een groot deel van oost Italië. Het Vaticaan begon onafhankelijk, toen paus Pius XI en Mussolini het verdrag van Lateralen ondertekende. Door dit verdrag wordt de Vaticaanstad als onafhankelijke staat erkent. De Lateralen zorgde ervoor dat het Katholisme een bijzondere status kreeg in Italië.

Een deel van de kerkelijke staat werd in 1866 veroverd door elitetroepen. De streek rond Rome genaamd Latium, bleef van de Paus door de steun van Napoleon III. In 1870 moest Napoleon zijn troepen terug trekken. De oorzaak hiervan was de oorlog waarin Frankrijk met Duitsland betrokken was. Latium het gebied waar de Paus zich bevond en Rome werden in 1861 toegevoegd, aan het Koninklijke Italië.

In 1870 verloor de paus zijn macht. Hij had nog wel zeggenschap in het staatsman beleid. Nadat de paus zijn macht verloor, weigerde hij het gebied te verlaten. Hij vond zichzelf de gevangene van het Vaticaan. De pauzen die hem opvolgden bleven de wettigheid, die in 1870 ontstaan was bestrijden. Na 60 jaar in 1929 hadden ze gewonnen en kreeg de paus een eigen staat genaamd ‘het Vaticaan’.

Bezienswaardigheden Vaticaanstad

Vaticaanstad beschikt over een aantal fantastische bezienswaardigheden. Wij benoemen hieronder de belangrijkste bezienswaardigheden van de Vaticaanstad.

De Sint-Pietersbasiliek
De Sint-Pietersbasiliek is de hoofdkerk van Rome en bevindt zich aan het Sint Pietersplein. Het is een reusachtige kerk met een prachtig interieur. De kerk is dagelijks geopend van 07:00 – 19:00 en in de winter tot 18:00.

De koepel is dagelijks geopend van 8:00 – 18:00. Het bezoeken van de koepel is tegen betaling.
Toegang tot de Sint-Pietersbasiliek is gratis.

Vaticaanse museum
Het Vaticaanse museum bestaat uit meerdere musea en galerieën, die je als toerist kunt bezoeken. De musea zijn door de pauzen opgericht. Het is een interessant museum met veel kunst. Het Vaticaanse museum is geopend van 09:00 – 18:00 en kaartjes kunnen gekocht worden tot 16:00.

Toegang tot het museum kost 16 euro.

Sint Pietersplein
Het Sint Pietersplein is een gigantisch groot plein, wat bij de Vaticaanstad hoort en waar de hoofdkerk van Rome is gevestigd. Dit plein wordt gebruikt bij speciale verklaringen van de paus. Rond de kerst tijd is het plein extra versierd, met een grote kerstboom en grote kerststal.