Notre Dame

Notre Dame

frankrijk vlag

De Notre Dame is een fantastisch bouwwerk en is erg geliefd onder de toeristen. Bezoek de Notre Dame en geniet van het uitzonderlijk mooie interieur!


Lees meer
Notre Dame

Prachtige Kathedraal aan de Seine

De Kathedraal Notre Dame is een uitzonderlijk mooie kerk in Parijs. Het is een fantastisch bouwwerk en trekt jaarlijks miljoenen toeristen. De Notre Dame is gevestigd op het Île de la Cité, een klein eiland in het hart van Parijs. De Île de la Cité heeft een bijzondere geschiedenis, ligging en architectuur.

Geschiedenis van de Notre Dame

In 1163 werd de Kathedraal gebouwd. Dit gebeurde door de bisschop Maurice de Sully. Door allerlei speciale giften van de kerk en de koning en de inzet van gelovige arbeiders zoals timmerlieden, beeldhouwers en steenhouwers werd de bouw voortgezet tot 1345. 2000 jaar geleden toen de Notre Dame nog niet bestond, werden er al op deze plaats speciale erediensten gehouden. Zo ontstonden er ook een Romaanse kerk, Gallo Romeinse tempel en een Christelijke Basiliek. In 1180 werden er luchtbogen geplaatst dit gebeurden vanwege de angst dat de kerk zou instorten. De Notre Dame was de eerste kerk waarbij de luchtbogen werden toegepast. In 1792 werd

De Notre Dame tijdelijk gesloten vanwege de Franse Revolutie. Tijdens de aanvalsfase tijdens de Revolutie, werden er een groot aantal schilderijen en beeldhouwwerken vernietigd. Tussen 1845 en 1864 werkten er twee architecten aan een restauratie van de Kathedraal. Veel zwakke stenen werden vervangen en kwamen er speciale muurschilderijen te hangen. Ook werden er glas-in-loodramen ontworpen. In de 17e en 18e eeuw werden er veel belangrijke Koninklijke vieringen gevierd. De Notre Dame wordt nog steeds gebruikt als Rooms-Katholieke kerk. De kerk is ook de standplaats waar de nationale vieringen van Frankrijk plaats vind.

Uiterlijk van de Notre Dame

De kerk geeft een evenwichtige indruk en bestaat uit drie poorten. De linker portaal heeft een prachtige puntgevel met indrukwekkende deurvleugels. De Notre Dame heeft twee schitterende torens. Het is mogelijk om de rechtertoren te beklimmen, zodat je kunt genieten van het prachtige uitzicht. Zo word ook het verhaal herdacht van de klokkenluider van de Notre Dame.

De Kathedraal is 130 meter hoog en in de kerk is er plaats voor 6500 personen. De orgel in de kerk is een prachtig plaatje en heeft een doorsnee van 5 meter. Het bijzondere is dat de kerk een schat heeft dat bestaat uit een doornenkroon en een deel van het ware kruis van Christus. Deze zijn alleen te zien op Goede vrijdag.

De Notre Dame bezoeken?

Het is mogelijk om de Notre Dame te bezoeken

Openingstijden
maandag tot en met vrijdag van 08:00 – 18:45
zaterdag en zondag van 08:00 – 19:15